piątek, 4 lipca 2014

Gofry

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pyszne i lekkie gofry z bitą śmietaną i owocami. Po prostu idealne!


SKŁADNIKI :

Gofry:
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml mleka ( połowę można zastąpić wodą gazowaną )
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Bita śmietana:
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix


WYKONANIE :

Rozgrzać gofrownicę.

Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Białka z ciastem delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Gofrownicę lekko natłuścić i nakładać ciasto łyżką lub chochelką rozprowadzając ciasto równomiernie po całej powierzchni. Piec kilka minut ( 3-6 w zależności od mocy gofrownicy), aż będą rumiane. Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, dżemem, sosem.

Śmietanę wlać do miski, dodać cukier puder i śmietan-fix. Ubić malakserem na bitą śmietanę.


1 komentarz:

  1. Wow, boskie, takie jak lubię najbardziej, z bitą śmietaną i owocami, mniam, ostatnio kupiłam w Lidlu fajną gofrownicę i w końcu wychodzą mi chrupiące gofry :)

    OdpowiedzUsuń