poniedziałek, 7 lipca 2014

Brownie z malinami

Wilgotne, pełne czekolady i pachnących lasem malin. Słynne amerykańskie ciasto jest expresowe i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Malinowa pokusa lata!


SKŁADNIKI :
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej typ 650
- 50 g kakaa
- 200 g malin


WYKONANIE :

Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać pokrojone masło i cukier. Podgrzać, aby rozpuścić masło i czekoladę.

Zdjąć garnek z palnika i dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Na koniec wsypać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać, dodać połowę malin i bardzo delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do formy ( o wymiarach ok. 20 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch delikatnie wcisnąć pozostałe maliny. Piec przez 30 minut w temp. 170ºC. Wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone łatwiej się kroi.


3 komentarze: