SKŁADNIKI :
( na ok. 55 pierogów )
Ciasto :
- 250 ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki pszennej
Farsz :
- 700 g jagód
- 15 g cukru waniliowego
- cukier wg. uznania
WYKONANIE :
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać wodę, olej, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać mąką, gdy za twarde dodać trochę wody. Ciasto przykyć ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło.
Jagody przebrać i płukać. Posypać cukrem i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na mniejsze części, cienko rozwałkować i wykrajać szklanką kółka. Łyżeczką nakładać jagody i sklejać brzegi. Gotowe pierogi układać na płóciennej ściereczce i przykryć by nie wysychały. Lekko osoloną wodę zagotować, pierogi wrzucać na wrzątek, gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawać ze śmietaną.
Przepis bierze udział w akcjach :
Uwielbiam takie pierogi najlepsze ze wszystkich.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
To chyba mój ulubiony rodzaj pierogów :) Szkoda, ze tak rzadko mam okazję je zdjeść...
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
moje ulubione pierogi z dzieciństwa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń