niedziela, 20 lipca 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań. Często dodaję do niej różne warzywa, ale dziś wersja z pieczarkami. Jest pyszna i zawsze znika ze stołu błyskawicznie. Jest świetnym urozmaiceniem codziennego obiadu ale sprawdzi się również na kolację z przyjaciółmi.


SKŁADNIKI :

- 700 g mięsa mielonego
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 100 g sera żółtego
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- masło do wysmarowania formy
- sól ziołowa
- pieprz


WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plasterki. Mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, aż mięso odparuje całą wodę i lekko zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.

Pieczarki oczyścić pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do mięsa, wymieszać.

Śmietanę wymieszać z bulionem i jajkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą ziołową i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami składniki w kolejności: ziemniaki, mięso z pieczarkami, sos, ziemniaki mięso z pieczarkami, ziemniaki. Posypać startym serem.

Piekarni ustawić na temp. 200°C. Zapiekankę wstawić bez przykrycia na dół piekarnika. Piec około 50-60 minut, aż do zrumienienia się sera.


Przepis bierze udział w akcji:

                                                        To my! młode kartofelki

12 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, ja tam lubię wszelkie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. straszna kicha , ziemniaki surowe, dobrze że nikogo nie poczęstowałem bo bym się ze wstydu spalił, Porażka nie polecam !!!

      Usuń
    2. Ja ziemniaki gotuję przez 10-12 minut. A potem ostudzone dopiero kroje w latarki. I zapiekanka wychodzi pyszna.

      Usuń
  3. Zapiekanka wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanka wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie wygląda dobrze, ale robiąc zapiekankę wg przepisu ziemniaki są surowe. Masakra.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo ziemniaki w talarkach trzeba wcześniej chwilę podgotować na pół trwarto☺️

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie będę robiła, czytając komentarze ugotowałam zimiaki jakieś 10 minut. Zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaki zawsze trzeba wcześniej ugotować.
    W przeciwnym razie będą po prostu surowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez sie zgadzam ze ziemniaki trzeba wczesniej podgotowac.

    OdpowiedzUsuń