SKŁADNIKI :
( na 5 porcji )
- 300 g surowego łososia norweskiego
- 300 g ananasa świeżego lub z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula ( 30g )
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczka soli
WYKONANIE :
Cebule i czosnek obrać, przełożyć do pojemnika od blendera lub do malaksera. Dodać ocet winny, miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól i chilli. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Z łososia zdjąć skórę, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ananasa również pokroić w kostkę wielkości łososia.
Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian ananasa i łososia. Gotowe szaszłyki nasmarować z każdej strony przygotowaną wcześniej glazurą.
Piec na grillu ze wszystkich stron, aż ładnie się przyrumienią. Można również upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
Przepis bierze udział w akcji :
Z łososiem nie próbowałam, ale robiłam ananasa z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń