niedziela, 13 lipca 2014

Cukinia marynowana

Smaczna, chrupka, marynowana cukinia w delikatnej, lekko octowej zalewie. Idealny dodatek do obiadów gdy sezon na cukinię już się zakończy.



SKŁADNIKI :
( na 9 słoików o pojemności 900 ml )


- 3 kg cukinii
- 2 litry wody
- 250 ml octu
- 2 łyżki soli
- 150 g cukru
- chrzan
- ziarenka gorczycy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz w ziarenkach
- 3 główki czosnku
- baldachimy kopru


WYKONANIE :

Zagotować wodę z cukrem, solą i octem, wystudzić. Do każdego słoika włożyć po dwa kawałki chrzanu, 5 ząbków czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczkę ziaren gorczycy i gałązkę kwiatu kopru. Cukinię umyć, pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm a większą na półplasterki, ciasno poukładać w słoikach. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować.

Pasteryzacja na mokro.
Do garnka włożyć ściereczkę i powstawiać słoiki tak by się nie dotykały. Zalać wodą do ok. 2 cm poniżej pokrywki. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Pasteryzacja na sucho.
Piekarnik ustawić na funkcję pasteryzacji temp. 160ºC. Wstawić słoiki. Gdy woda w słoikach zacznie się skraplać ( po ok. 35 minutach ) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim przetwory do całkowitego ostygnięcia.


Przepis bierze udział w akcji :

                                     Cukinia 2014            Przetwory

4 komentarze:

  1. Marynowana cukinia jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja wersja. Aż chciałoby się wyjąć ze słoika i schrupać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja podziwiam piękne fotki, których w tej Twojej prywatnej książce kucharskiej nie brakuje! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń