Chleb żytnio-pszenny, razowy ze słonecznikiem. Ziarna można zastąpić dowolnymi ale ja uwielbiam słonecznik w pieczywie. Prosty i szybki a do tego nieziemsko smaczny z delikatnym sycącym wnętrzem i chrupiącą skórką. Ideał.
SKŁADNIKI :
- 400 g mąki żytniej razowej typ 1850
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 150 g słonecznika
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 550-600 ml letniej wody
WYKONANIE :
Drożdże o temp. pokojowej rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Mieszać do rozpuszczenia. Mąki, sól i ziarna wymieszać w dużej misce. Dodać rozpuszczone drożdże oraz letnią wodę. Mieszać łyżką, aż do uzyskania dość gęstego ciasta ( gdyby było zbyt suche dodać więcej wody).
Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia do około 3/4 wysokości.. Wierzch wyrównać, posypać słonecznikiem i lekko docisnąć zwilżoną dłonią, by ziarna lepiej się trzymały chleba po upieczeniu.
Formę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do wyrośnięcia do brzegów formy.
Piekarnik ustawić na program "góra + dół" i nagrzać do temp. 220ºC. Wstawić wyrośnięty chleb i piec około 30 minut , aż skórka się lekko zarumieni.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce, usunąć papier do pieczenia. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu chleba.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń