niedziela, 8 czerwca 2014

Pieczone żeberka z warzywami

Soczyste, aromatyczne, zachwycające podniebienie żeberka w ziołach prowansalskich. Pieczone z dużą ilością warzyw to świetny pomysł na obiad. Warto sięgać po żeberka częściej ponieważ mięso jest delikatne, bardzo smaczne. Jest również dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B.


SKŁADNIKI:

- 1,3 kg żeberek
- 2 cukinie
- 2-3 kolorowe papryki
- 4-5 marchewek
- 3 cebule
- główka czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- suszone zioła prowansalskie
- pieprz
- sól


WYKONANIE:

Żeberka umyć, osuszyć, pociąć na porcje tak by każda miała 1-2 kostki. Mięso posypać solą, pieprzem i spora ilością ziół prowansalskich. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim żeberka. Przełożyć do brytfanki lub naczynia do zapiekania ( patelnie zostawić do smażenia warzyw). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec około 1,5 godziny.

Cukinię, papryki, marchew i cebulę oczyścić, pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Przełożyć wszystkie warzywa na patelnię po żeberkach i podsmażyć od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły.

Po 1,5 godziny pieczenia żeberek wyjąć je z piekarnika, ułożyć na nich podsmażone warzywa i piec jeszcze około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, mój mąż uwielbia żeberka, na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze przyrządzone żeberka będą naprawdę smaczne i świetne jest to, że można przygotować je na różne sposoby. Ja całkiem fajny przepis znalazłam na stronie https://foodo.pl/zeberka-w-sosie-miodowo-musztardowym/ , więc możecie sprawdzić, czy taka wersja żeberek będzie dla Was odpowiednia.

    OdpowiedzUsuń