czwartek, 19 czerwca 2014

Trójkąty z bitą śmietaną i mascarpone

Pyszne trójkąciki wypełnione bitą śmietaną i serkiem mascarpone z truskawkami. Idealne ciasto na lato, rozpływa się w ustach. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.


SKŁADNIKI :

- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 120 g cukru pudru
- 500 g herbatników maślanych
- ok. 250 g truskawek


WYKONANIE :

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Na foli aluminiowej rozłożyć poziomo 3 herbatniki tak by powstał po złożeniu trójkąt.Środek herbatników posmarować masą śmietanową i ułożyć wzdłuż rząd truskawek. Posmarować je resztą bitej śmietany i składać tak by powstały trójkątne domki. Nadmiar masy wytrzeć papierowym ręcznikiem. Owinąć rzędy w folię aluminiową i włożyć do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły. Pokroić w plastry.

7 komentarzy:

  1. Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, obłędny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebawem je zrobie ,ale jeszcze obleje czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam taką wersję, ale jak dla mnie jest za słodka

      Usuń
    2. Faktycznie zrobie jednak bez polewy. bo sam srodek jest mega slodki :) Juz sie chlodzi w lodówce :)

      Usuń
    3. Taj znać czy smakowało :-)

      Usuń
    4. Było przepyszne i za mało w dodatku :) Teraz na Wielkanoc zrobie :)

      Usuń