Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa wyrabianego z ciasta drożdżowego. Tworzy się z niego wąskie, długie paluszki, które świetnie sprawdzą się w roli przegryzki nie tylko na przyjęciach. Wyśmienicie smakują z dipami, ale również z serami i wędlinami.
SKŁADNIKI :
- 380 g mąki pszennej
- 60 g suszonych pomidorów z ziołami
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy
- 150 g ciepłej wody
WYKONANIE :
Suszone pomidory odcedzić, drobno posiekać.
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Wysypać mąkę na stolnicę, na górze zrobić otwór, wlać oliwę i wodę, wsypać sól. Dokładnie zagnieść całość. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na godzinę.
Rozwałkować ciasto. Pokroić na paski o szerokości 1 cm. Zawinąć końce jak cukierka. Ułożyć na papierze do pieczenia . Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 15 minut.
O mniam :) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń