piątek, 13 czerwca 2014

Sos beszamelowy

Klasyczny sos beszamelowy to bardzo prosty i neutralny sos, pasuje niemal do wszystkiego. Jego smak tworzy się indywidualnie po przez dodanie mniejszych lub większych ilości soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Jest też świetną bazą do innych sosów, wystarczy tylko połączyć go z dowolnym dodatkami np. serem żółtym lub pleśniowym, ulubionymi ziołami czy grzybami.


SKŁADNIKI :

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

W garnku roztopić masło, dosypać mąkę i cały czas mieszając połączyć dobrze masło z mąką, aż nie będzie żadnych grudek. Trzymając na średnim ogniu pomału wlewać mleko cały czas szybko mieszając trzepaczką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz