sobota, 14 czerwca 2014

Drobiowe roladki ze szparagami i serem pleśniowym

Uwielbiam drobiowe roladki różnego rodzaju. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z wszelkimi sezonowymi warzywami. Dziś pyszna wersja ze szparagami, serem pleśniowym i sosem beszamelowym.


SKŁADNIKI :

- ok. 400 g filetów z piersi kurczaka
- 15 szparagów
- 120 g sera pleśniowego
- 5 łyżeczek musztardy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz


WYKONANIE :


Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać ( zielonych szparagów nie obieramy ). Wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru na 1 minutę. Odsączyć i przestudzić.

Filety podzielić na 5 równych części, delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować cienką warstwą musztardy. Na środku każdego ułożyć gruby plaster sera pleśniowego oraz 3 szparagi. Zwinąć, formując roladki  i spiąć wykałaczkami. Na patelni na rozgrzanym oleju szybko obsmażyć roladki do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Piec 20 - 30 minut w temp. 200ºC.

Podawać z sosem beszamelowym ( PRZEPIS TUTAJ )

2 komentarze: