SKŁADNIKI :
- 200 g sezamu ( u mnie 180 g białego i 20 g czarnego )
- 120 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
WYKONANIE :
Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, mieszając, aż się zezłocą. W garnku zagotować wodę z cukrem, gotować, aż syrop nabierze karmelowej barwy ( mieszać dopiero gdy zacznie bulgotać i brązowieć). Dodać miód i wymieszać. Od tego momentu należy postępować bardzo szybko, ponieważ masa szybko stygnie i twardnieje. Do karmelu wsypać ziarna sezamu, wymieszać i wylać na papier do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na dowolną grubość. Ściągnąć papier i pokroić.
Przepis bierze udział w akcjach :
Pycha
OdpowiedzUsuńświetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
OdpowiedzUsuńMożna na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24
Zapraszamy!