poniedziałek, 23 czerwca 2014

Domowe sezamki

Chyba każdy tak jak ja będzie zaskoczony, jak łatwo i szybko można je przygotować. A są o wiele smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te kupione w sklepie.


SKŁADNIKI :

- 200 g sezamu ( u mnie 180 g białego i 20 g czarnego )
- 120 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki wody


WYKONANIE :

Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, mieszając, aż się zezłocą. W garnku zagotować wodę z cukrem, gotować, aż syrop nabierze karmelowej barwy ( mieszać dopiero gdy zacznie bulgotać i brązowieć). Dodać miód i wymieszać. Od tego momentu należy postępować bardzo szybko, ponieważ masa szybko stygnie i twardnieje. Do karmelu  wsypać ziarna sezamu, wymieszać i wylać na papier do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na dowolną grubość. Ściągnąć papier i pokroić.


Przepis bierze udział w akcjach :

                                   Jeść czy grać?          Przysmaki dla taty 4

3 komentarze:

  1. Witaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
    Można na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24

    Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń