sobota, 31 maja 2014

Kokardki z brokułem i cukinią

Makaron na zielono. Brokuł, cukinia i śmietanka doprawiona czosnkiem i spora ilością świeżo mielonego pieprzu to połączenie wyśmienite. Smaki idealnie się ze sobą komponują tworząc przepyszną całość.


SKŁADNIKI :

- 200 g pełnoziarnistego makaronu kokardki
- 500 g brokułów
- 2 małe cukinie
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- pieprz
-sól


WYKONANIE :

Makaron ugotować al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć na talerz. Ugotowany brokuł przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Na patelni roztopić masło, chwilę przesmażyć rozdrobniony brokuł, dodać cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalać śmietaną, chwilę smażyć aż zgęstnieje. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Połączyć z makaronem.


2 komentarze: