poniedziałek, 26 maja 2014

Łatwy dżem rabarbarowy z wanilią

Łatwy i szybki dżem rabarbarowy z aromatyczną wanilią. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale można nim także przekładać ciasta.



SKŁADNIKI :

- 800 g rabarbaru
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 1 laska wanilii


WYKONANIE :

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nieostrą stroną noża, przesuwając wzdłuż laski wyjąć miąższ, wymieszać z  rabarbarem. Pozostałą skórkę również przełożyć do garnka. Gotować 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie zdjąć garnek z ognia i zawartość utrzeć blenderem na gładką masę. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików , zamknąć szczelnie i ustawić słoik do góry dnem, pozostawiając go tak, aż ostygnie.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                        Rabarbalove

1 komentarz:

  1. doskonały pomysł, aby zamknąć smak rabarbaru w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń