SKŁADNIKI :
- 800 g rabarbaru
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 1 laska wanilii
WYKONANIE :
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nieostrą stroną noża, przesuwając wzdłuż laski wyjąć miąższ, wymieszać z rabarbarem. Pozostałą skórkę również przełożyć do garnka. Gotować 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdjąć garnek z ognia i zawartość utrzeć blenderem na gładką masę. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików , zamknąć szczelnie i ustawić słoik do góry dnem, pozostawiając go tak, aż ostygnie.
Przepis bierze udział w akcji :
doskonały pomysł, aby zamknąć smak rabarbaru w słoiku :)
OdpowiedzUsuń