piątek, 30 maja 2014

Raffaello

Najsmaczniejsza wersja ciasta Raffaello jaką miałam przyjemność jeść. Nie wymaga pieczenia i jest dość prosta w przygotowaniu. Nie jest to jednak ciasto dla dzieci, ponieważ zawiera alkohol. Przepis pochodzi z książki "173 Specjały Siostry Anastazji".


SKŁADNIKI :

- 630 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 250 g cukru
- 300 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 400 g herbatników
- 250 ml adwokata


WYKONANIE :

W 130 ml mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać wiórki kokosowe i adwokat.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć na przemian warstwę herbatników, następnie masę kokosową i znów herbatniki, tak by powstały cztery warstwy. Ostatnią warstwę kremu posypać wiórkami kokosowymi. Delikatnie przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz