wtorek, 27 maja 2014

Tarta śródziemnomorska

Tarta na kruchym cieście z cukinią, pomidorkami koktajlowymi oraz serem feta. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Podawać i na ciepło, i na zimno.


SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody

Farsz:
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Mąkę posiekać nożem wraz z zimnym masłem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Cukinię umyć, przekroić na pół, a następnie na plastry. Obsmażyć na oliwię, oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser pokruszyć lub drobno pokroić, 100 g dodać do masy, doprawić suszoną bazylia i pieprzem.

Nagrzać piekarnik do 190ºC. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Nakłuć widelcem i piec 15- 20 minut.

Na podpieczoną tartę nałożyć cukinię, zalać masą, ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, posypac resztą sera feta. Piec kolejne 15-20 minut

4 komentarze:

  1. Tarta wygląda smakowicie :-)

    Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki. Tarta musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę obłędnie! Dla nieco mniejszych entuzjastów gotowania, szczerze moge polecić Restauracje Roy Lubin gdzie znajdziecie tradycyjną kuchnie polską z akcentami śródziemnomorskiej! Jakość i smak na najwyższym poziomie!

    OdpowiedzUsuń