Tarta na kruchym cieście z cukinią, pomidorkami koktajlowymi oraz serem feta. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Podawać i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI :
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Farsz:
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz
- sól
WYKONANIE :
Mąkę posiekać nożem wraz z zimnym masłem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Cukinię umyć, przekroić na pół, a następnie na plastry. Obsmażyć na oliwię, oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser pokruszyć lub drobno pokroić, 100 g dodać do masy, doprawić suszoną bazylia i pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 190ºC. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Nakłuć widelcem i piec 15- 20 minut.
Na podpieczoną tartę nałożyć cukinię, zalać masą, ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, posypac resztą sera feta. Piec kolejne 15-20 minut
Tarta wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)
To są zdecydowanie moje smaki. Tarta musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńSUPER
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę obłędnie! Dla nieco mniejszych entuzjastów gotowania, szczerze moge polecić Restauracje Roy Lubin gdzie znajdziecie tradycyjną kuchnie polską z akcentami śródziemnomorskiej! Jakość i smak na najwyższym poziomie!
OdpowiedzUsuń