środa, 14 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pyszny drożdżowy placek z sezonowymi owocami i kruszonką. Cała blacha znika jeszcze tego samego dnia. Oprócz tej z rabarbarem, uwielbiam wersję ze śliwkami i truskawkami.


SKŁADNIKI :

Ciasto :
- 35 g drożdży świeżych
- 25 g cukru
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 290 g mąki tortowej
- 1/2 cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 20 g oleju
- 60 g masła

Kruszonka :
-150 g mąki tortowej
- 75 g masła
- 60 g cukru
- 1/2 cukru waniliowego

Dodatkowo :
- 1 kg rabarbaru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu


WYKONANIE :

Mleko podgrzać by było ciepłe, lecz nie gorące. Drożdże o temp. pokojowej rozpuścić w mleku z jedną łyżeczką mąki oraz cukru. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pozostałe składniki na ciasto wymieszać dokładnie w misce ( nie metalowej ) drewnianą łyżką, dodając wyrośnięte drożdże. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę, przewracając tak, aby wpuszczać powietrze do środka. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i ponownie odstawić na około 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie dokładnie umyć rabarbar. Pokroić na około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do miski. Posypać cukrem, cukrem pudrem i cynamonem, wymieszać. Rozłożyć rabarbar na placku drożdżowym.

Miękkie masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym wymieszać rękoma. Masę rozkruszyć na ciasto.

Wstawić do piekarnika nastawionego na temp. 50°C i poczekać około 20 minut aż wyrośnie do brzegów blachy. Następnie piec około 40-50 minut w temp. 180°C, aż wierzch się zarumieni.


Przepis bierze udział w akcjach :

                               Piknik majowy        Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz