sobota, 10 maja 2014

Kopiec kreta

Efektowne i dość proste ciasto z bitą śmietaną. Zamiast bananów można użyć innych sezonowych owoców np. truskawek. Do bitej śmietany można dodać jeszcze pokruszoną czekoladę, ale ja wolę wersję bez.


SKŁADNIKI :

- 3 jajka
- 180 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 7 łyżek oleju
- 500 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 5 bananów
- 1 łyżka soku z cytryny


WYKONANIE :

Jajka ubić z cukrem na pianę. Porcjami dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać olej. Całość zmiksować lub wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C około 30 minut. Ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać żelatynę do ubitej śmietany, zmiksować. Odstawić do lodówki do stężenia.

Z biszkoptu wybrać górną część tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Rozkruszyć.

Banany obrać, skropić z sokiem z cytryny. Rozłożyć na spodzie. Przykryć ubitą śmietaną, formując z niej kopiec. Obsypać go pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

3 komentarze:

  1. Wyśmienity, kusi i smakiem i wyglądem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny kopiec.
    Jako, że nie lubię bananów w cieście chociaż normalnie bardzo, polecam np. z brzoskwiniami .

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie ciasto u znajomej i bardzo mi smakowało :-) wypróbuję :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń