Lekkie danie z drobiu, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację jak i grilla. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków i sałaty z pomidorami.
SKŁADNIKI :
( na 7-8 szaszłyków )
- 600 g piersi kurczaka
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 100 g nasion sezamu
- 1 czerwona papryka
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka opłukać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do miski i zalać sosem sojowym. Posypać przyprawą do grilla i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Wstawić mięso na noc do lodówki, aby się dobrze zamarynowało.
Zamarynowane kawałki kurczaka maczać w roztrzepanym jajku, a potem w sezamie. Oczyścić paprykę, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Pieczarki obrać, większe przekroić na pół, obsypać solą.
Mięso nadziewać na szpadki na zmianę z papryką i pieczarkami. Przesmażyć szaszłyki na oleju. Przełożyć na blachę, skropić sosem sojowym. Dopiekać w piekarniku około 10-15 minut w temp. 180°C. Można również upiec na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz