czwartek, 3 kwietnia 2014

Owsianka z szuszonymi śliwkami

Pożywna i pełna błonnika pokarmowego owsianka. Suszone śliwki są bogate w minerały, witaminy, błonnik oraz antyoksydanty. Są również słodkie i smaczne więc owsianki nie trzeba dosładzać. Jest bardzo prosta, pyszna i zdrowa.


SKŁADNIKI :
( na 1 porcję )

- 30 g ( 3 łyżki ) płatków owsianych górskich
- 5 g ( 1/2 łyżki ) otrębów owsianych
- 150 ml mleka 3,2 %
- 50 g ( 10 sztuk ) suszonych śliwek
- 10 ml mleka


WYKONANIE :

Płatki owsiane i otręby gotować na mleku do uzyskania ulubionej konsystencji. Do pojemnika od blendera wsypać śliwki suszone, dolać 10 ml mleka i zmiksować na masę tak by były wyczuwalny małe kawałki. Przełożyć do owsianki, wymieszać. Udekorować suszoną śliwką.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                   1 porcja - 220 g
Wartość energetyczna: 145,82 kcal                                       Wartość energetyczna: 320,80 kcal
Białko:                             4,57 g                                            Białko:                          10,05 g
Węglowodany:               25,77 g                                           Węglowodany:              56,69 g
Tłuszcz:                            3,36 g                                            Tłuszcz:                          7,39 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz