poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pstrąg pieczony

Przygotowanie pieczonego pstrąga z masłem i ziołami jest dziecinne łatwe i zajmuje najwyżej pół godziny. Aż trudno uwierzyć, że przez dodanie do ryby zaledwie kilku prostych składników można przygotować tak niezwykle pysze, aromatyczne i zdrowe danie.


SKŁADNIKI :

- 2 pstrągi
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- 60 g ( 3 łyżki ) masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz


WYKONANIE :

Wypatroszone i oczyszczone z łusek pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć rybę solą w środku i na zewnątrz, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Koperek i natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do brzuszka ryb. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Rybę przełożyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Z foli ukształtować łódki tak, by topiące się masło podczas pieczenia nie rozpłynęło. Na wierzch ryby ułożyć kawałek masła i po 2-3 plasterki cytryny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz