piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa koperkowa

Uwielbiam koperek, jego smak, zapach, aromat, kojarzy mi się z latem. Zupa koperkowa ze śmietaną jest więc jedną z moich ulubionych zup. Lekka, smaczna i zdrowa.


SKŁADNIKI :

- 3 litry wody
- 3 udka z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 2 duże pęczki koperku
- 200 ml śmietany 30%
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- magii


WYKONANIE :

Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć oczyszczone i umyte udka z kurczaka, zagotować, zmniejszyć ogień na średni tak by tylko pyrkało. W między czasie zebrać szum, włożyć liście laurowe i ziela angielskie i dalej gotować około 1,5-2 godziny. Wyjąć ugotowane udka z kurczaka. Wszystkie warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, pietruszkę w drobną kosteczkę, marchew w plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do wywaru mięsnego i gotować do miękkości. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do zupy. Wlać śmietanę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i magii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz