poniedziałek, 31 marca 2014

Grzanki ziołowe

Mój ulubiony dodatek do zup. Domowe, chrupiące, złociste grzanki. Sprawdzą się również do sałatek jak i  w formie przekąski do pochrupania. Można użyć dowolnego pieczywa i ulubionej mieszanki ziół.
Przygotowanie ich jest banalnie proste.


SKŁADNIKI :

- 170 g ( około 1/2 bochenka ) czerstwego pieczywa pszennego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta soli

WYKONANIE :

Pieczywo pokroić w kostkę, włożyć do miski. Najlepiej spryskać grzanki oliwą specjalnym spryskiwaczem ( zużywa się wtedy mniej oliwy ) ale można również skropić łyżką. Dobrze wymieszać by oliwa pokryła równomiernie wszystkie kosteczki. Posypać ziołami i szczypta soli, wymieszać.
Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na temp. 200ºC, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Ustawienie piekarnika " góra + dół "




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz