wtorek, 22 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

Pyszny, dość prosty sernik z brzoskwiniami. Nie należy go piec zbyt długo, ponieważ wtedy staje się suchy i traci wiele na smaku. Najsmaczniejszy jest wilgotny.


SKŁADNIKI :

Na ciasto:
- 300 g mąki poznańskiej
- 300 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:
- 1 kg twarogu
- 2 jajka
- 240 g cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 150 g masła

Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwini
- białka z 5 jajek
- 2 łyżki cukru

WYKONANIE :

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a drugą włożyć do zamrażarki.

Wszystkie składniki na masę wyrobić malakserem, rozsmarować na cieście. Na ser ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Z białek i 2 łyżek cukru ubić pianę i wyłożyć na owoce. Ciasto mrożone rozkruszyć na wierzch ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz