niedziela, 27 kwietnia 2014

Pizza margherita

Jest najskromniejsza i najtańsza ale nosi imię iście królewskie i zna ja cały świat. Pizza nosząca imię królowej Włoch powstała w 1889 roku i do dziś jest to najpopularniejsza i najprostsza wersja. Jest też świetną bazą do innych, bardziej bogatych wariantów tego dania.


SKŁADNIKI :
( na 1 pizzę )

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:
- 10 łyżek sosu pomidorowego do pizzy ( PRZEPIS TUTAJ )
- 100 g sera mozzarella
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- kilka listków świeżej bazylii


WYKONANIE :

Drożdż o temperaturze pokojowej rozpuścić w 25 ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody, wymieszać. Na stolnicy wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250ºC.
Ciasto obsypać mąką i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Placek posmarować sosem pomidorowym, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzch ułożyć obrane ze skórki, pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.

Piekarnik zmniejszyć do temp. 220ºC, ustawienie " góra + dół". Wstawić pizzę na środek piekarnika i piec ok. 15-20 minut aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.
Po upieczeniu posypać listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz