środa, 16 kwietnia 2014

Krem z porów

Por nie jest zbyt cenionym warzywem. Ja również dopiero od niedawna zaczęłam je odkrywać i doceniać. Kto by pomyślał, że podduszone z odrobiną masła i soli może być tak smaczne. Potrawy z niego przyrządzone są wyśmienite.


SKŁADNIKI : 

- 560 g pory ( 2 całe )
- 200 g marchwi
- 400 g ziemniaków ( 3 duże )
- 1 ząbek czosnku
- l litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 50 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz


WYKONANIE :

Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą by wypłukać brud i ziemię ze środka. Pokroić na talarki. Ziemniaki i marchew umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, podsmażyć na niewielkim ogniu por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ziemniaki i marchew, zalać gorącym bulionem, dodać suszony tymianek, przykryć. Gotować około 20 minut do miękkości.

Zmielić zupę blenderem na gładki krem, dodać sok z cytryny i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz