Kremem na bazie kwaśnej śmietany, ciasto z dodatkiem miodu i czekoladowa polewa. Mazurek palce lizać!
SKŁADNIKI :
Na ciasto :
- 500 g mąki
- 230 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 50 g masła
Na krem :
- 800 g kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- cukier do smaku
- 2 paczki bitej śmietany
Na polewę :
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
WYKONANIE :
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Każdy kawałek cista cieniutko rozwałkować, przełożyć na blachę i piec każdą część osobno około 15 minut w temp. Wystudzić.
Składniki na krem przełożyć do miski i ubić malakserem na puszysty krem.
W garnku roztopić margarynę, dodać cukier, kakao i śmietanę, zagotować.
Pierwszy placek posmarować połową kremu, przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałym kremem i przykryć trzecim plackiem. Polać polewą czekoladową, ozdobić. Wstawić do lodówki by ciasto zmiękło, najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń