czwartek, 24 kwietnia 2014

Mazurek z kremem śmietanowym

Kremem na bazie kwaśnej śmietany, ciasto z dodatkiem miodu i czekoladowa polewa. Mazurek palce lizać!


SKŁADNIKI :

Na ciasto :
- 500 g mąki
- 230 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 50 g masła

Na krem :
- 800 g kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- cukier do smaku
- 2 paczki bitej śmietany

Na polewę :
-  3 łyżki cukru
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao


WYKONANIE :

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Każdy kawałek cista cieniutko rozwałkować, przełożyć na blachę i piec każdą część osobno około 15 minut w temp. Wystudzić.

Składniki na krem przełożyć do miski i ubić malakserem na puszysty krem.

W garnku roztopić margarynę, dodać cukier, kakao i śmietanę, zagotować.

Pierwszy placek posmarować połową kremu, przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałym kremem i przykryć trzecim plackiem. Polać polewą czekoladową, ozdobić. Wstawić do lodówki by ciasto zmiękło, najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

1 komentarz: