środa, 23 kwietnia 2014

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna jarzynowa sałatka to klasyk chyba na wszystkich polskich stołach. Jednak w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Oto moja wersja wypracowana przez lata.


SKŁADNIKI :

- 2 kg ziemniaków
- 1 kg g marchwi ( 6 średnich )
- 350 g selera ( 1/2 dużego )
- 300 g pietruszki ( 2 duże )
- 800 g ogórków konserwowych ( 1 duży słoik )
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 1 cebula
- 10 jajek
- 1 jabłko
- 500 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 500 ml majonezu
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
-sól


WYKONANIE :

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę ugotować w łupinkach do miękkości, wystudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko i cebulę obrać. Pieczarki obrać, ugotować z dodatkiem soku z cytryny, wystudzić. Wszystkie składniki pokroić w małą kosteczkę specjalnym sitkiem lub nożem, przełożyć do dużej miski. Dodać odcedzony groszek i kukurydzę. Natkę pietruszki drobno posiekać, przełożyć do pokrojonych warzyw. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Dołożyć musztardę i majonez, wymieszać i odstawić do lodówki by sałatka się przegryzła.


Przepis bierze udział w akcji :

Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz