Tarta która miała być cebulowa, ale gdy zajrzałam do lodówki i zaczęłam dodawać składniki do farszu okazało się, że jest również mocno serowa. By nie była mdła należy dodać spora ilość przypraw. Kruchy spód, aromatyczne serowo-cebulowe nadzienie. Pyszna na ciepło, ale jeszcze lepsza na zimno.
SKŁADNIKI :
Ciasto :
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie :
- 750 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 600 g sera żółtego
- 50 g parmezanu
- 4 jajka
- 180 ml śmietanki 36 %
- 25 ml oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
WYKONANIE :
Z mąki, masła, wody i odrobiny soli szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić wysmarowaną masłem formę na tartę. Zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę, by cisto było kruche.
Piekarnik nagrzać do 200ºC . Po wyjęciu ciasta z lodówki nakłuć je widelcem i podpiec przez 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oliwię na małym ogniu aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wciąż na małym ogniu dusić około 20 - 30 minut. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach a parmezan na małych. Połowę sera pleśniowego pokroić w kostkę, a drugą połowę w plasterki. Śmietankę i jajka rozbełtać widelcem, dodać cebulę, ser żółty, kostki sera pleśniowego i zioła prowansalskie. Doprawić do smaku sporą ilością pieprzu i soli. Wymieszać.
Do przestudzonego ciasta wlać nadzienie, posypać parmezanem, na wierzch ułożyć plasterki sera z niebieską pleśnią. Piec 45-55 minut w temp. 180ºC. Upieczoną tartę posypać natką pietruszki.
Porady
Jeśli tarta za wcześnie zacznie się zbytnio rumienić należy przykryć ją folią aluminiową i odkryć 10 minut przed końcem pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz