Zdrowy, sycący, pyszny chleb razowy ze słonecznikiem.
Bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką. Można przygotować z niego różne wersje zamieniając ziarna słonecznika dowolnymi dodatkami np. pestkami dyni, żurawiną, siemieniem lnianym, sezamem itp.
SKŁADNIKI :
- 5 dużych łyżek zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g mąki pszennej luksusowej (typ 400)
600 ml ciepłej wody
1 duża łyżka soli
80 g pestek słonecznika + 20 g do posypania
- 5 dużych łyżek zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g mąki pszennej luksusowej (typ 400)
600 ml ciepłej wody
1 duża łyżka soli
80 g pestek słonecznika + 20 g do posypania
WYKONANIE :
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, słonecznik, dodać wodę, sól i zakwas. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić łyżką by powstało gładkie, dość klejące ciasto.
WSKAZÓWKI :
Jeśli jest za zimno i chleb nie chce rosnąć należy nagrzać piekarnik do temperatury 50ºC i od razu go wyłączyć. Wstawić chleb i pozostawić do wyrośnięcia.
To normalne, że świeży upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku. Należy kroić go dopiero po całkowitym wystygnięciu, najlepiej poczekać z tym do następnego dnia.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, słonecznik, dodać wodę, sól i zakwas. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić łyżką by powstało gładkie, dość klejące ciasto.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy. Zwilżoną dłonią wyrównać i docisnąć ciasto by nie powstały w upieczonym chlebie puste dziury. Posypać słonecznikiem i lekko docisnąć. Szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin do momentu aż chleb urośnie do brzegów formy.
Piekarnik ustawić na funkcję " góra i dół " i nagrzać do 220ºC. Chleb umieścić na środku piekarnika, najpierw piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze ok. 90 minut.
Jeśli jest za zimno i chleb nie chce rosnąć należy nagrzać piekarnik do temperatury 50ºC i od razu go wyłączyć. Wstawić chleb i pozostawić do wyrośnięcia.
To normalne, że świeży upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku. Należy kroić go dopiero po całkowitym wystygnięciu, najlepiej poczekać z tym do następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz