Bardzo prosty i szybki chleb na świeżych drożdżach z dodatkiem różnych ziaren.
Można robić z niego dowolne kombinację i dodać to co najbardziej lubimy.
Ważne by trzymać się proporcji.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki krupczatki
- 100 g otrąb owsianych
- 70 g ( 7 łyżek ) łuskanego słonecznika
- 50 g ( 5 łyżek ) siemienia lnianego
- 40 g ( 4 łyżki ) pestek dyni
- 20 g ( 3 łyżki ) sezamu
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 litr wody
WYKONANIE :
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Mocno rozmieszać ( ciasto nadal będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych do około 3/4 wysokości. Docisnąć mocno ciasto zwilżoną dłonią by po wypieczeniu nie powstały w chlebie puste przestrzenie.Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut ( tak aby wypełniła się cała forma do pieczenia ).
Piec około 1 godziny w temperaturze 190 - 200ºC
Naprawdę prosty i pyszny chlebek, ja dodaję jeszcze trochę żurawiny :)
OdpowiedzUsuń