Bardzo słodkie ciasto, idealne dla łasuchów. Pyszne, kremowe, rozpływa się w ustach. W końcu połączenie kajmaku, budyniu i bitej śmietany musi być udane. Przygotowuje się je szybko, nie wymaga pieczenia w piekarniku. Pomijając fakt, iż najlepiej zacząć je robić dzień wcześniej by herbatniki zmiękły, robi się je naprawdę prosto i expresowo.
SKŁADNIKI :
- 400 - 500 g herbatników
- 1 puszka kajmaku 400 g
- 750 ml mleka
- 170 g cukru
- 125 g masła
- 4 jajka
- 16 g ( paczka ) cukru waniliowego
- 60 g ( 4 łyżki ) mąki pszennej
- 90 g ( 5 łyżek ) mąki ziemniaczanej
- 600 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 śmietan-fix
-100 g czekolady mlecznej
WYKONANIE :
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników, następnie kajmak, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Zagotować 500 ml mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe 250 ml mleka zmiksować z jajkami i mąką, następnie wlać do gorącego mleka energicznie mieszając. Gotować 1 - 2 minuty, ciągle mieszając, by nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Gorący wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Na tym etapie najlepiej przygotowane warstwy schłodzić, owinąć formę szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc by herbatniki zmiękły. Można zrobić od razu całe ciasto, lecz i tak będzie dobre dopiero następnego dnia, więc lepiej zrobić świeżą bitą śmietanę.
Po czasie przez który herbatniki zmiękły formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę wraz z śmietan-fixem ubić na sztywno, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać drobno startą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
Było pyszne :-)
OdpowiedzUsuń