Zielony smoothie z rukolą, natką pietruszki i płatkami owsianymi.
To mój eksperyment, zmiksowałam ( nie bez obaw ) to co miałam w lodówce. Jednak ten smak mile mnie zaskoczył, nie spodziewałam się, że będzie tak dobry. Pyszny owocowy mus z delikatnym posmakiem orzechowej rukoli.
SKŁADNIKI :
( na 3 porcje po 310 ml )
- 30 g ( 3 łyżki ) płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 pomarańcz
- 1 banan
- 50g ( duża garść ) rukoli
- 25 g ( cały mały lub 1/2 dużego pęczka ) natki pietruszki
- 40 g ( 4 łyżki ) soku z cytryny
- 200 ml wody mineralnej
WYKONANIE :
Płatki owsiane zmiksować na mączkę blenderem lub malakserem. Rukolę i natkę pietruszki umyć, osuszyć, pokroić razem z łodygami.. Jabłka umyć, nie obierać, usunąć pestki nasienne, pomarańcza i banana obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki, dodać do płatków. Zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 porcja - 310 ml
Wartość energetyczna: 51,59 kcal Wartość energetyczna: 159,93 kcal
Białko: 1,01 g Białko: 3,13 g
Węglowodany: 10,85 g Węglowodany: 33,64 g
Tłuszcz: 0,42 g Tłuszcz: 1,30 g
100 g 1 porcja - 310 ml
Wartość energetyczna: 51,59 kcal Wartość energetyczna: 159,93 kcal
Białko: 1,01 g Białko: 3,13 g
Węglowodany: 10,85 g Węglowodany: 33,64 g
Tłuszcz: 0,42 g Tłuszcz: 1,30 g
wypróbowałam naprawde pyszny dzięki
OdpowiedzUsuń