wtorek, 4 marca 2014

Pudding z kaszy manny z sosem truskawkowym

Nietuczący deser. Ma mało kalorii i tłuszczu za to sporo białka. Uwielbiają go dzieci i dorośli.
Wyśmienicie smakuje ze świeżymi owocami, ale można go podać również np. z czekoladą.


SKŁADNIKI :
( na 5 porcji )

- 1 litr mleka
- 125 g kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 5 kropel zapachu waniliowego
- 250 g truskawek ( świeżych lub mrożonych ) 
- cukier puder do osłodzenia truskawek


WYKONANIE :

Mleko wlać do garnka. Wsypać kaszę, roztrzepać trzepaczką, aby nie powstały grudki.Gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając energicznie.

Jajka zmiksować z cukrem oraz z zapachem waniliowym aby powstał puszysty kogel-mogel. Dodać do niego łyżkę gorącej kaszy manny, wymieszać. Przełożyć kogel-mogel do kaszy manny, starannie wymieszać.Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż pudding dobrze zgęstnieje.
Rozlać go do zwilżonych miseczek. Schłodzić w lodówce.

Truskawki świeże umyć, mrożone rozmrozić, zmiksować z cukrem pudrem.
Pudding wyjąć na talerze, polać sosem truskawkowym.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA :

100 g                                                                                  1 porcja - 240 g
Wartość energetyczna: 93,58 kcal                                        Wartość energetyczna: 224,59 kcal
Białko:                           3,87 g                                             Białko:                            9,29 g
Węglowodany:             12,52 g                                             Węglowodany:              30,05 g
Tłuszcz:                          3,01 g                                             Tłuszcz:                           7,22 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz