Pyszny, dość prosty sernik z brzoskwiniami. Nie należy go piec zbyt długo, ponieważ wtedy staje się suchy i traci wiele na smaku. Najsmaczniejszy jest wilgotny.
SKŁADNIKI :
Na ciasto:
- 300 g mąki poznańskiej
- 300 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
- 1 kg twarogu
- 2 jajka
- 240 g cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 150 g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwini
- białka z 5 jajek
- 2 łyżki cukru
WYKONANIE :
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a drugą włożyć do zamrażarki.
Wszystkie składniki na masę wyrobić malakserem, rozsmarować na cieście. Na ser ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Z białek i 2 łyżek cukru ubić pianę i wyłożyć na owoce. Ciasto mrożone rozkruszyć na wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz