SKŁADNIKI :
- 2 pstrągi
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- 60 g ( 3 łyżki ) masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
WYKONANIE :
Wypatroszone i oczyszczone z łusek pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć rybę solą w środku i na zewnątrz, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Koperek i natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do brzuszka ryb. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Rybę przełożyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Z foli ukształtować łódki tak, by topiące się masło podczas pieczenia nie rozpłynęło. Na wierzch ryby ułożyć kawałek masła i po 2-3 plasterki cytryny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz