Ciasteczka owsiane z jabłkiem, cynamonem i miodem.
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika który jak szczotka wymiata z naszego organizmu wszystko co najgorsze jednocześnie sprawiając, że długo czujemy się syci. Cynamon zaś przyśpiesza metabolizm. Sposób na to by zdrowe było również smaczne.
SKŁADNIKI :
( na 25 ciasteczek )
- 400 g ( 3 średnie ) jabłka
- 250 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 50 g ( 2 łyżki ) miodu gryczanego
- 50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE :
Jabłka umyć ( nie obierać ), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Do masy dodać płatki owsiane, cynamon, miód i pokruszone płatki migdałowe. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by płatki napęczniały.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać porcje masy formując mniej więcej okrągłe ciasteczka. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170°C
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać porcje masy formując mniej więcej okrągłe ciasteczka. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170°C
WARTOŚĆ ODŻYWCZA :
100 g 1 ciastko - 23 g
Wartość energetyczna: 201,04 kcal Wartość energetyczna: 46,24 kcal
Białko: 6,54 g Białko: 1,50 g
Węglowodany: 28,78 g Węglowodany: 6,62 g
Tłuszcz: 6,43 g Tłuszcz: 1,48 g
100 g 1 ciastko - 23 g
Wartość energetyczna: 201,04 kcal Wartość energetyczna: 46,24 kcal
Białko: 6,54 g Białko: 1,50 g
Węglowodany: 28,78 g Węglowodany: 6,62 g
Tłuszcz: 6,43 g Tłuszcz: 1,48 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz