Placki po meksykańsku to nietypowy a zarazem smaczny pomysł na mięso mielone. Łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca potrawa, która zadowoli każde mięsnolubne brzuchy. Połączenie prostych placków z pikantną, aromatyczną i egzotyczną kuchnią meksykańską.
SKŁADNIKI :
Placki:
- 3 jajka
- 400 ml mleka 3,2%
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml wody mineralnej
Farsz:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 200 g cebuli ( 1 duża )
- 5 ząbków czosnku
- 300 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka łyżeczek śmietany 18%
- 50 g sera parmezan ( może być inny )
- oliwa
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
WYKONANIE :
Z mąki, jajek, mleka i proszku do pieczenia przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Połączyć z 250 ml wody mineralnej i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy placki.
Sałatę lodową pokroić na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i fasolkę razem z wodą, zalać bulionem. Doprawić oregano, papryką, solą i pieprzem, dusić około 10 minut, aż część wody odparuje a farsz zgęstnieje.
Na 1/2 placka rozłożyć sałatę, farsz mięsny i polać łyżeczką kwaśnej śmietany. Złożyć na pół, posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz