sobota, 6 września 2014

Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Pyszne na ciepło i zimno. Idealne jako przekąską na imprezę lub dodatek do zup.


SKŁADNIKI :

- opakowanie cista francuskiego
- białko do posmarowania
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 1 łyżka masła
- pieprz


WYKONANIE :

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dusić, aż woda całkiem odparuje, doprawić pieprzem ( nie solić ). Przestudzić. Ser feta posiekać w małą kostkę, wymieszać ze szpinakiem.

Ciasto francuskie rozłożyć na dużej desce i rozciąć wzdłuż na pół. Gotowy szpinak nałożyć wzdłuż na jeden kawałek ciasta, pozostawiając około 1 cm wolne brzegi. Przykryć drugą połową ciasta, skleić brzegi mocno dociskając. Pociąć na paszteciki, ich wierzch posmarować białkiem i naciąć.

Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C do zrumienienia.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                   Szkolne śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz