sobota, 20 września 2014

Zapiekanka wiejska

Od dawna miałam ochotę na angielską zapiekankę pasterską. Niestety u mnie zdobycie jagnięciny graniczy niemal z cudem. Postanowiłam więc przyrządzić zapiekankę wiejską, która jest niemalże tą samą zapiekanką ale z mięsem wołowym. Smakowity, nieskomplikowany sposób na mielone z ziemniakami.


SKŁADNIKI :

- 1 kg ziemniaków
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 250 ml bulionu mięsnego
- 1 łyżka masła
- 50 g sera żółtego
- 150 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać i ostudzić. Utłuc na gładkie puree. Dodać mleko, masło, do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. 

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż mięso nie będzie surowe. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, doprawić solą oraz pieprzem i ogrzewać, mieszając, aż sos się zredukuje. 

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć cały mięsny sos. Na wierzch rozsmarować ziemniaczane puree. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 20-30 minut. Piec, aż wierzch zapiekanki się zrumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz