sobota, 27 września 2014

Pilaw z pieczarkami i cukinią

Przepyszna, lekka, nieskomplikowana potrawa wegetariańska. Idealna na szybki obiad lub wieczór z przyjaciółmi.


SKŁADNIKI :
( na 2 porcje )

- 125 g ryżu basmati
- 1 mała lub 1/2 dużej cukini
- 1/2 pora
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- łyżka oleju
- łyżka masła
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Ryż umyć kilka razy w dużej ilości wody. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego w plasterki pora i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do pora, przesmażyć. Dołożyć pokrojoną cukinię i odsączony ryż, ciągle mieszając chwilę smażyć, aż ryż będzie szklisty. Zalać całość bulionem i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać.

1 komentarz: