SKŁADNIKI :
( na 18 bułeczek )
Ciasto:
- 580 g mąki tortowej
- 300 ml ciepłego mleka
- 120 g miękkiego masła
- 70 g świeżych drożdży
- 40 g oleju
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 18 śliwek
Kruszonka :
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g masła
- 50 g cukru
WYKONANIE :
Drożdże o temp. pokojowej rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Podzielić na 18 równych części, z każdej zrobić niewielki placek, na środek każdego ułożyć wypestkowaną śliwkę, skleić dobrze brzegi. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia sklejanym miejscem do dołu. Wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50°C.
Mąkę, cukier i miękkie masło połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Rozkruszyć na wyrośnięte bułeczki. Piec w temp. 180°C około 30-40 minut.
Przepis bierze udział w akcjach :


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz