poniedziałek, 15 września 2014

Powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe nie wymagają dużych umiejętności kucharskich, wymagają tylko czasu. Za to od tych sklepowych są nieporównywalnie smaczniejsze i bez dodatku żadnych polepszaczy.


SKŁADNIKI :

- 3 kg śliwek
- 180 g cukru ( można dać więcej )
- 50 ml wody


WYKONANIE :

Umyte i wypestkowane śliwki przełożyć do garnka, wlać wodę i ustawić na mały ogień. Gotować ok. 4-5 godzin, aż zgęstnieją i znacznie zmniejszą swoją objętość. Mieszać co jakiś czas by się nie przypaliły. Gotowanie można rozłożyć na dwa dni, a czas zależy od dojrzałości śliwek i gęstości jaką chcemy uzyskać. Dodać cukier, zagotować. Gdy cukier się rozpuści przełożyć gorące powidła do słoików. Ułożyć na desce do góry dnem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia.


Przepis bierze udział w akcji :

                                                             Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz