czwartek, 4 września 2014

Dżem z aronii

Konfitura przygotowana z aronii pozostałej z produkcji soku. Tak by nic się nie zmarnowało. Będzie jak znalazł na jesienne i zimowe wieczory.


SKŁADNIKI :

- aronie pozostałe z przyrządzania soku ( PRZEPIS TUTAJ )
- 1 kg cukru
- 16 g cukru waniliowego ( 1 torebka cukru wanilinowego )
- 2 cytryny
- 5 jabłek
- 600 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki cynamonu


WYKONANIE :

Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, wymieszać. Od momentu zagotowania gotować na średnim ogniu około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1- 2 godziny do uzyskania pożądanej gęstości. Jeszcze gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Można zapasteryzować by mieć pewność, że dżem się nie zepsuje.

1 komentarz:

  1. Świetne, uwielbiam zimą otworzyć taki słoiczek i zajadać się ze smakiem.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń