piątek, 28 marca 2014

Zupa pieczarkowa

Popularna i bardzo lubiana kremowa zupa pieczarkowa. Wyśmienicie smakuje sama jak i z ulubionym makaronem.


SKŁADNIKI :
( dla 2 osób )

- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
-100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz


Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebyulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż woda całkiem odparuje. Dodać natkę pietruszki i jeszcze chwilę przesmażyć. Odstawić. W garnku roztopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i mieszając smażyć około 1 minutę. Do tak przygotowanej zasmażki ostrożnie i powoli wlewać bulion, ciągle mieszając aby się nie zrobiły grudki. Zagotować, dodać pieczarki, wlać śmietanę. Gotować jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz