czwartek, 27 marca 2014

Pizza z rukolą

Domowa pizza jest prosta, szybka i ma zdecydowanie mniej kalorii i tłuszczu niż ta z pizzerii. Wersja z rukolą jest kolorowa, świeża, zdrowa, wiosenna i bardzo smaczna. Idealny zestaw składników które łączą się w pyszną całość.


SKŁADNIKI : 
( na 1 pizzę )

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:
- 6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy ( PRZEPIS TUTAJ )
- 100 g sera żółtego
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- 1/4 czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- sól morska


WYKONANIE :

Drożdż o temperaturze pokojowej rozpuścić w 25 ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody, wymieszać. Na stolnicy wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250ºC.
Ciasto obsypać mąką i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Placek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym na dużych oczkach żółtym serem. Rozłożyć krążki cebuli, paprykę, oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Piekarnik zmniejszyć do temp. 220ºC, ustawienie " góra + dół". Wstawić pizzę na środek piekarnika i piec ok. 15 minut aż brzegi i spód się zrumieni. Po upieczeniu posypać rukolą, oprószyć solą morską. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym, sosem czosnkowym lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz