sobota, 29 marca 2014

Łatwa karpatka

Łatwa i szybka karpatka z którą poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut plus godzina pieczenia. I pyszna, kremowo -budyniowa karpatka gotowa.



SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 150 g margaryny
- 250 ml wody
- 170 g mąki pszennej
- 5 szt. jaj

Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 180 g cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 250 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej


WYKONANIE :

Margarynę zagotować z wodą. Wsypać mąkę i gotując na małym ogniu ( 2-3 min.) energicznie mieszać. Gdy przestygnie miksować dodając po jednym jajku. Podzielić ciasto na 2 części. Dwie blachy ( 24 x 35 cm ) wysmarować masłem, oprószyć mąką i rozłożyć ciasto. Piec 35-45 minut w temp. 180ºC.

Na masę zagotować 0,5 litra mleka z cukrem. W reszcie mleka rozprowadzić budyń z łyżka mąki. Wlać do gorącego mleka, gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Do roztartego masła wkładać po łyżce budyniu i ucierać na krem. Rozsmarować go na jednym płacie ciasta ( zachowując 2 cm od brzegów ), przykryć drugim, włożyć do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz