wtorek, 10 lutego 2015

Pancakes

Pancakesy uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolacja. Podawać z syropem klonowym, miodem, sosami, owocami czy bita śmietaną. Wedle upodobania.


SKŁADNIKI :

- 300 g mąki
- 375 ml mleka
- 2 jajka
- 75 masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


WYKONANIE :

Mąkę przesiać. Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Masło rozpuścić. W osobnej misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i masłem. Dodać suche składniki, połączyć za pomocą miksera.

Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu by placki ładnie wyrosły.

1 komentarz: