wtorek, 3 lutego 2015

Pesto z rukoli

Szybkie, pyszne domowe pesto z rukoli. Ma niepowtarzalny, orzechowy smak. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Znakomicie pasuje z pieczywem czy makaronem, owocami morza, pieczoną papryką lub pizzą.



SKŁADNIKI :

- 100 g rukoli
- 70 g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku

WYKONANIE :

Rukole umyć i dobrze wysuszyć. Przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. Dodaj podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, obrany czosnek, wlać sok z cytryny i oliwę.  Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Pod koniec przypraw do smaku pieprzem. Opcjonalnie można wsypać łyżkę startego parmezanu.


Przepis bierze udział w akcji:

                                                              Domowy Wyrób

1 komentarz:

  1. genialne, do tego tylko jakiś makaron może gryczany? :)

    OdpowiedzUsuń